top of page

Conflicten kosten veel energie. Dat geldt ook voor  innerlijke conflicten. Als we veelal met onze aandacht bij onze gedachten zijn, hoeven we ons niet bewust te zijn van een intern conflict. We doen wat we denken te moeten doen.  

Maar het gaat niet soepel. We komen niet vooruit. We saboteren onze plannen. We worden ziek. Iets in ons protesteert. Iets is het niet eens met wat we moeten doen. Of met wat we zeggen.

 

Wie aandacht schenkt aan zijn gevoelens, herkent de  tegenstrijdige impulsen in zijn doen, denken en voelen. Die herkent de noodzaak voor 'intern overleg' om met alle neuzen in zichzelf op één lijn te zitten en congruent te zijn. 

Innerlijke conflicten

Innerlijke vergadering

Bij de analyse van maatschappelijke problemen gebruikt men vaak een krachtenveld-analyse. In de ruimtelijke ordening kennen we de 'moeten-willen-kunnen'-analyse om te onderzoeken in hoeverre we kunnen verwachten dat partijen in actie zullen komen voor een beoogd doel. 
 
Zo'n krachtenveld hebben we ook binnenin. Hoofd, hart, wil, energie. lichaam - alles heeft zijn eigen wensen en verlangens. 
Alleen is ons hoofd de enige verbale deelnemer met  argumenten, meningen en overtuigingen. Daarom wint het zo vaak in de vergadering. (NB het zit aan het hoofd van de vergadering en neemt de beslissingen). 
Als we de taal zonder woorden verstaan, kunnen we al onze belangen mee laten wegen en meenemen

Onverwacht gedrag

Soms verrassen we onszelf met ons gedrag. Ons lichaam handelt, ook al zijn we nog in een proces van afweging. Het neemt de regie over. Het handelt op de automatische piloot.  
Dat kan de oermens zijn die in ons onderbewuste huist.  Voor de oermens is het individuele ondergeschikt aan de groep. Van oudsher is het van levensbelang om bij de groep te horen. 
Ons lichaam kiest altijd voor overleven. Het geeft een gevoel van veiligheid om te doen wat  iedereen doet. We vertonen dan irrationeel gedrag uit een oerimpuls om ons aan te passen aan de groep. Zelfs als die groep geen groep is. We kopiëren het gedrag van anderen. We doen wat er hoort. Zie het filmpje 'most people are sheep'.
bottom of page